Otoczony fosą średniowieczny zamek w Karpnikach zamienił się w plan zdjęciowy serialu „Górna półka smaku”. Pisarz–detektyw Marek Krajewski odwiedza dolnośląskie zamki i pałace śladem młodego kucharza Orsona Hejnowicza, który w przygotowywanych tam przez siebie daniach zostawia ślady dla detektywa.
– Odkrywam dolnośląską tajemnicę pewnego kucharza, który zginął w niewyjaśnionych okolicznościach. Orson także podąża tropami tego kucharza, ponieważ chce odkryć coś, co przyniesie mu wiekopomną sławę – potrawę, którą nazywamy „Kulinarnym Graalem Dolnego Śląska” – zdradza Marek Krajewski.
Reżyser „Górnej półki smaku” Michał Czerwonka dodaje: – Okazuje się, że to połączenie działa naprawdę świetnie, dlatego warto zobaczyć, jak Orson gotuje i co Marek ma do powiedzenia, ponieważ każdy jest mistrzem w swojej dziedzinie i my staramy się te dziedziny łączyć.
O nowym sezonie serialu mówi także Orson Hejnowicz. – W tym przepięknym zamku w Karpnikach przygotowałem kaczkę po królewsku razem z duszoną kapustą, z toną majeranku, pieprzu. Ważny jest tutaj miód – leśny, taki superpikantny. Robiliśmy jeszcze comber jagnięcy z wiśniami karmelizowanymi. Bardzo fajne danie – zachwala kucharz.
I choć potrawy wydają się na pierwszy rzut oka skomplikowane, to – jak zapewnia szef kuchni – każdy jest w stanie przygotować je w domu.
Premiera karkonoskiego odcinka „Górnej półki smaku” odbędzie się 17 maja na antenie TVP2.