Marek Krajewski na tropie dolnośląskiej tajemnicy

Gabriela Stefanowicz, mackan 2025-04-13
UDOSTĘPNIJ:
Marek Krajewski na tropie dolnośląskiej tajemnicy
Tajemniczy i smaczny Dolny Śląsk na talerzu – trwają zdjęcia do drugiego sezonu serialu „Górna półka smaku”, w którym zobaczymy pisarza Marka Krajewskiego i kucharza Orsona Hejnowicza. Obaj w pałacach i zamkach rozwikływać będą pewną tajemnicę.

b92b53d567ae43ea9512f66870b49ce7.jpg

„Fenomenalny. Zdzisław Beksiński” – wystawa w Pawilonie Czterech Kopuł

Otoczony fosą średniowieczny zamek w Karpnikach zamienił się w plan zdjęciowy serialu „Górna półka smaku”. Pisarz–detektyw Marek Krajewski odwiedza dolnośląskie zamki i pałace śladem młodego kucharza Orsona Hejnowicza, który w przygotowywanych tam przez siebie daniach zostawia ślady dla detektywa.

– Odkrywam dolnośląską tajemnicę pewnego kucharza, który zginął w niewyjaśnionych okolicznościach. Orson także podąża tropami tego kucharza, ponieważ chce odkryć coś, co przyniesie mu wiekopomną sławę – potrawę, którą nazywamy „Kulinarnym Graalem Dolnego Śląska” – zdradza Marek Krajewski.

Reżyser „Górnej półki smaku” Michał Czerwonka dodaje: – Okazuje się, że to połączenie działa naprawdę świetnie, dlatego warto zobaczyć, jak Orson gotuje i co Marek ma do powiedzenia, ponieważ każdy jest mistrzem w swojej dziedzinie i my staramy się te dziedziny łączyć.

O nowym sezonie serialu mówi także Orson Hejnowicz. – W tym przepięknym zamku w Karpnikach przygotowałem kaczkę po królewsku razem z duszoną kapustą, z toną majeranku, pieprzu. Ważny jest tutaj miód – leśny, taki superpikantny. Robiliśmy jeszcze comber jagnięcy z wiśniami karmelizowanymi. Bardzo fajne danie – zachwala kucharz.

I choć potrawy wydają się na pierwszy rzut oka skomplikowane, to – jak zapewnia szef kuchni – każdy jest w stanie przygotować je w domu.

Premiera karkonoskiego odcinka „Górnej półki smaku” odbędzie się 17 maja na antenie TVP2.

Źródło:
Fakty TVP Wrocław