Co dwa tygodnie, w sobotni wieczór, zapraszamy do TVP3 Wrocław na program „Zrób to ze smakiem”.

Celem programu jest promocja kuchni dolnośląskiej, wyrobów regionalnych, mody na slow food, a więc żywność wyrabianą w tradycyjny sposób. Twórcy programu chcą zaprezentować także mieszkańców naszego regionu, którzy dzięki własnej inwencji i przedsiębiorczości, z produkcji żywności uczynili sposób na życie. Pamiętać musimy bowiem o fakcie, że wraz z upływającym czasem Dolnoślązacy zmienili stosunek do kulinarnej tradycji. Stała się powodem do dumy z sentymentu do rodzinnych korzeni, a także promocji idei „małych ojczyzn”. Mamy z czego czerpać w tej materii ze względu na dzieje naszego regionu.

Program został podzielony na dwie części. Pierwsza to prezentacja miejsca, w którym powstaje dany produkt. Widzowie będą mogli podpatrzeć sposób w jaki jest on wytwarzany oraz poznać pierwotne receptury. W drugiej części, pod okiem zawodowego kucharza, zaprezentujemy jak konkretny produkt wykorzystać w nowoczesnej kuchni.

Na „Zrób to ze smakiem” zapraszamy w co drugą sobotę o godzinie 18:55.