– We wrocławskim zoo wykluły się najrzadsze żółwie na świecie - wężoszyje McCorda. Gatunek ten m.in. ze względu na swój wygląd szybko stał się bardzo pożądanym gatunkiem w prywatnych hodowlach. Doprowadziło to do lawinowego wzrostu handlu osobnikami odławianymi ze środowiska naturalnego. Skończyło się to niemal wyginięciem gatunku w naturze – powiedziała portalowi tvp.info Joanna Kij, st. specjalista ds. marketingu we wrocławskim zoo.

Szacuje się, że ich światowa populacja liczy obecnie 250 osobników. Każde pojawienie się młodych to ogromny sukces hodowlany i szansa na przetrwanie gatunku, którego liczebność w naturze 17 lat temu wynosiła zaledwie 16 osobników.

Komisja Gatunków Zagrożonych, nadająca status zagrożenia w ramach „Czerwonej księgi gatunków zagrożonych”, nadała im w 2000 roku status krytycznie zagrożonych. Rok później wprowadzono całkowity zakaz handlu żółwiami McCorda, w ramach konwencji waszyngtońskiej (CITES).

W 2005 roku próbowano ponownie je policzyć w miejscu ich występowania, czyli na indonezyjskiej wyspie Roti. Odnaleziono zaledwie jaja i ani jednego dorosłego osobnika. W Polsce dotychczas mieszkało ich 15, a spotkać je było można tylko w ogrodach zoologicznych w Warszawie i we Wrocławiu.

Żółwie wężoszyje są bardzo wdzięcznymi gadami, jednak trudno je hodować. – Nie jest łatwo je odchować, bo zwierzęta charakteryzuje duża wrażliwość na zmienność warunków, w których żyją, jak pH wody czy temperatura. Przez 9 lat hodowli dużo się nauczyliśmy, ale wciąż się uczymy i badamy ten gatunek – powiedziała portalowi tvp.info opiekunka tego gatunku we wrocławskim zoo Magda Fabiszewska-Jerzmańska.

Najmłodszy przychówek to pięć żółwi, które kluły się na przestrzeni kilku miesięcy – od lutego do maja 2018 roku.

– Młode osobniki, po wykluciu, mierzą od około 3 do 5 cm i mają masę około 3 gramów, na ręce wyglądają jak ziarno czerwonej fasoli – dodała Fabiszewska-Jerzmańska.

Dorosły osobnik osiąga około 25 cm długości, a gdy wyprostuje szyję, może niemal podwoić swój rozmiar. Żółwie te to drapieżniki. Młode żywią się m.in. krylem i larwami komarów, natomiast starsze głównie dżdżownicami.